Säännöt
Satamasaarelaiset ry:n säännöt
1 § YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA
Yhdistyksen nimi on Satamasaarelaiset ry, kotipaikka Helsinki.
2 § TARKOITUS JA TOIMINNAN LAATU
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää kesämajatoimintaa Satamasaaressa ja Pikku-Satamasaaressa. Yhdistyksen tarkoituksena on myös edistää ja kehittää kesämaja-alueen asukkaiden yhteistyötä ja ympäristön viihtyisyyttä, vaalia kesämaja-alueen kulttuuri- ja luonnonarvoja sekä toimia luonnon hyvinvoinnin ja ympäristönsuojelun hyväksi.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys vuokraa Helsingin kaupungilta maa-alueen. Yhdistys vuokraa maa-alueita helsinkiläisille Helsingin kaupungin kanssa solmitun maanvuokrasopimuksen mukaisesti.
Yhdistys voi toimintaansa varten omistaa ja hallinnoida kiinteää sekä irtainta omaisuutta.
Yhdistys hoitaa ja ylläpitää yhteistä kesämaja-aluetta. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi järjestää yhteistä toimintaa esimerkiksi talkoita, kilpailuja ja juhlia jäsenistölle.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys hankkii varoja järjestämällä arpajaisia tai muita keräyksiä ja ottaa vastaan lahjoituksia, testamentteja ja avustuksia.
3 § JÄSENET
Yhdistyksellä on varsinaisia jäseniä ja kannatusjäseniä.
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä luonnollinen henkilö, joka on vuokralaisena Helsingin kaupungin yhdistykselle vuokraamalla kesämaja-alueella. Varsinaisella jäsenellä on äänioikeus.
Yhdistykseen voi liittyä kannatusjäseneksi joko luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö.
Sekä varsinaisen että kannatusjäsenen hyväksyy yhdistyksen hallitus.
Jäsenen on ilmoitettava yhdistykselle nimensä, kotipaikkansa, osoitetiedot sekä ajantasainen sähköpostiosoitteensa yhdistyksen jäsenluettelon ylläpitoa varten. Jäsenellä on velvoite huolehtia siitä, että tiedot ovat ajantasaiset.
4 § JÄSENEN EROAMINEN JA EROTTAMINEN
Varsinaisen jäsenen tulee erota tai hänet voidaan erottaa yhdistyksestä maanvuokrasopimuksen päättyessä.
Kannatusjäsen voi erota tai hänet voidaan erottaa yhdistyksestä, jos on jättänyt edellisen vuoden kannatusjäsenmaksun maksamatta, toiminut sääntöjen vastaisesti tai aiheuttanut menettelyllään huomattavaa vahinkoa yhdistykselle.
Jäsen eroaa kirjallisella ilmoituksella hallitukselle.
Päätöksen jäsenten erottamisesta tekee yhdistyksen hallitus.
Jäsen voi valittaa erottamispäätöksestä yhdistyksen kokoukselle jättämällä kirjallisen valituksen yhdistyksen hallitukselle kolmenkymmenen (30) vuorokauden sisällä asiasta tiedon saatuaan.
5 § MAKSUT
Mökkikohtaisella vuokramaksulla katetaan Helsingin kaupungin yhdistykselle määräämä maanvuokra, minkä suuruus ja määräytymisperusteet on sovittu Helsingin kaupungin ja yhdistyksen välisessä maanvuokrasopimuksessa.
Vuosikokous vahvistaa maanvuokramaksun määrän seuraavalle kalenterivuodelle. Maanvuokramaksusta vastaavat kaikki vuokrasopimuksen allekirjoittaneet vuokralaiset yhdessä.
Talkoovelvoitteesta ja -maksusta päättää vuosikokous seuraavalle kalenterivuodelle.
Varsinaiseksi jäseneksi liittyvä maksaa liittymismaksun. Vuosikokous päättää liittymismaksun suuruudesta vuosittain seuraavan kalenterivuoden ajaksi.
Varsinainen jäsen suorittaa vuosittaista jäsenmaksua. Vuosittaisella jäsenmaksulla katetaan yhdistyksen toiminnan muut yleisluonteiset kulut kuin maanvuokramaksu. Vuosikokous päättää vuosittaisen jäsenmaksun suuruuden seuraavaksi kalenterivuodeksi.
Lisäksi yhdistys voi periä erilaisia käyttöperusteisia maksuja, kuten sauna-, majoitus- tai laiturimaksu.
Käyttöperusteisista maksuista päättää vuosikokous seuraavalle kalenterivuodelle.
Edellä mainittujen maksujen lisäksi voidaan tarvittaessa periä muita maksuja yhdistyksen toiminnan kattamiseksi vuosikokouksen tekemällä päätöksellä.
Vuosittaisen kannatusjäsenmaksun suuruuden päättää vuosikokous.
6 § HALLITUS
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus.
Hallituksessa on joko puheenjohtaja, kahdeksan (8) varsinaista sekä kolme (3) varajäsentä, tai puheenjohtaja, kuusi (6) varsinaista sekä kaksi (2) varajäsentä.
Yhdistyksen vuosikokous valitsee puheenjohtajan, hallituksen varsinaiset sekä varajäsenet. Ensin valitaan puheenjohtaja ja sitten muut varsinaiset jäsenet ja varajäsenet, sekä päätetään varajäsenten järjestyksestä.
Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika.
Sama henkilö voi olla puheenjohtajana enintään seitsemän (7) toimikautta peräkkäin. Sama henkilö voi olla varsinaisena tai varajäsenenä enintään yhdeksän (9) toimikautta peräkkäin.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja sihteerin. Rahastonhoitaja voi olla hallituksen jäsen tai ulkopuolinen.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan pyynnöstä tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan pyynnöstä.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään 1/2 jäsenistä ja puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ovat läsnä.
Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni.
Hallituksen tehtävänä on johtaa yhdistyksen toimintaa yhdistyslain, näiden sääntöjen ja yhdistyksen kokousten päätösten mukaisesti. Se kutsuu koolle yhdistyksen kokoukset ja valmistelee niissä käsiteltävät asiat. Hallitus hoitaa yhdistyksen varoja ja omaisuutta sekä huolehtii kirjanpidosta ja tilinpäätöksen valmisteluista. Hallitus hyväksyy yhdistyksen varsinaiset jäsenet ja ylläpitää jäsenrekisteriä.
Hallitus on oikeutettu asettamaan avukseen toimikuntia määrättyjen asioiden hoitamista varten.
7 § YHDISTYKSEN NIMENKIRJOITUSOIKEUS
Hallituksen puheenjohtajalla sekä varapuheenjohtajalla on oikeus kirjoittaa yhdistyksen nimi kaksi yhdessä tai jompikumpi heistä yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.
Yhdistysten jäsenten kanssa solmittavat yhdistyksen ja jäsenten väliset maanvuokrasopimukset voi kuitenkin allekirjoittaa puheenjohtaja yksin.
8 § TILIKAUSI JA TILINTARKASTUS
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätöksen tulee olla valmiina neljän (4) kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, jolloin tilinpäätösasiakirjat on toimitettava valitulle tilintarkastajalle tai toiminnantarkastajalle. Tilin- tai toiminnantarkastajien on annettava lausuntonsa tilin- ja toiminnantarkastuskertomuksensa vuosikokoukselle, viimeistään kahta (2) viikkoa ennen vuosikokousta.
9 § YHDISTYKSEN KOKOUKSET
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä seitsemän (7) kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Kokouksen aikana päätetään seuraavista asioista:
- Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi ääntenlaskijaa ja kaksi pöytäkirjan tarkastajaa.
- Hallituksen vuosikertomus, tilinpäätös, sekä tilin- ja toiminnantarkastajien kertomus.
- Päätetään tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapauden myöntämisestä.
- Vuosiylijäämän käyttö.
- Hallituksen selvitys tarpeesta yhdistyksen rakennusten kunnossapitoon, joka vaikuttaa olennaisesti kustannuksiin.
- Päätetään säännöissä (5 §) mainituista maksuista ja velvoitteesta.
- Päätetään tulevan toimikauden toiminnasta ja talousarviosta.
- Päätetään mahdollisesta talkoovelvollisuudesta ja -maksusta seuraavalle kalenterivuodelle.
- Hallituksen valinta; joko puheenjohtaja, kahdeksan (8) varsinaista sekä kolme (3) varajäsentä, tai puheenjohtaja, kuusi (6) varsinaista sekä kaksi (2) varajäsentä.
- Kahden tilin- tai toiminnantarkastajan ja kahden varatilin- tai toiminnantarkastajan valinta.
- Muut kutsussa mainitut asiat. Asiasta, joka ei ole kutsussa mainittu, voidaan kokouksen puheenjohtajan toimesta keskustella, mutta päätös asiasta tulee tehdä yksimielisesti, kuitenkin ottaen huomioon yhdistyslain 24§:n määräykset.
Jäsenellä on oikeus saada haluamansa asia vuosikokoukseen käsiteltäväksi, jos hän kirjallisesti sitä vaatii hallitukselta neljän (4) kuukauden kuluessa edellisen tilikauden päättymisestä.
Varsinaisen jäsenen perheenjäsenellä ja kannatusjäsenellä on läsnäolo-oikeus vuosikokouksessa.
Ylimääräinen kokous on pidettävä, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai jos hallitus katsoo siihen olevan aihetta taikka vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä vaatii.
Vaatimus kokouksen pitämisestä on esitettävä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle. Hallituksen on viipymättä vaatimuksen saatuaan kutsuttava kokous koolle.
Yhdistyksen päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Yhdistyksen kokouksessa jokaisella varsinaisella jäsenellä on yksi ääni.
Äänioikeutta voidaan käyttää valtakirjalla. Kokoukseen osallistuva varsinainen jäsen voi edustaa enintään kymmentä ääntä.
Yhdistyksen omaisuuden pääosan luovuttamisesta tai myymisessä koskevassa asiassa yhdistyksen päätökseksi tulee se mielipide, joka on kannattanut vähintään kolme neljäsosaa (3/4) äänestyksessä annetuista äänistä.
10 § YHDISTYKSEN KOKOUSTEN KOOLLEKUTSUMINEN
Kokoukseen kutsutaan jäsenet viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta, ilmoittamalla saaressa olevalla ilmoitustaululla, jäsenen antamaan yhdistyksellä tiedossa olevaan sähköpostiosoitteeseen ja yhdistyksen kotisivuilla. Mikäli kokoustaminen on tarpeen aikavälillä 1.10. - 1.5., toimitetaan kokouskutsu jäsenen antamaan yhdistyksellä tiedossa olevaan sähköpostiosoitteeseen ja yhdistyksen kotisivuilla.
11 § SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN
Muutoksista tai lisäyksistä näihin sääntöihin päättää vuosikokous. Sääntömuutoksen puolesta tulee antaa vähintään kolme neljäsosaa (3/4) äänestyksessä annetuista äänistä.
12 § YHDISTYKSEN PURKAMINEN
Voidaan päättää yhdistyksen purkamisesta vain yhdistyksen kokouksen päätöksellä. Tällöin vaaditaan, että purkamisehdotuksen puolesta annetaan vähintään kolme neljäsosaa (3/4) äänestyksessä annetuista äänistä kahdessa (2) yhdistyksen kokouksessa vähintään kuukauden väliajoin.
Jos yhdistys puretaan, käytetään jäljelle jääneet yhdistyksen varat ja omaisuus viimeisen kokouksen päätöksen mukaisesti jonkun vastaavaa toimintaa harjoittavan rekisteröidyn yhdistyksen hyväksi.
13 § MUUT ASIAT
Muissa asioissa noudatetaan yhdistyslakia.