Saaren arki - käytännön ohjeita

Yleistä


Satamasaaren tarkoituksena on tarjota kesämajayhdistyksen jäsenille mahdollisuus nauttia leppoisasta kesänvietosta.

 

Hyvä naapurisopu syntyy toisten huomioimisesta sekä sopivasta joustavuudesta puolin ja toisin. Pidetään huolta siisteydestä ja vaalitaan yhteistä omaisuutta.


Toivomme kaikkien osallistuvan aktiivisesti talkoisiin


Kesämajat on tarkoitettu vain omistajansa ja samassa taloudessa asuvien perheenjäsenten käyttöön. Mökkiläiset ovat vastuussa myös vieraistansa. Kesämajaa ei voi vuokrata ulkopuoliselle.

 

Satamasaarta koskevat varsin tiukat säännöt vuokranantajamme eli kaupungin toimesta. Jokainen mökkiläinen on velvoitettu niitä noudattamaan. Kaupunki myös edellyttää, että Satamasaaren hallitus valvoo sääntöjen noudattamista. Tutustu tarkemmin mökkien rakentamista ja remontointia koskeviin ohjeisiin


Saaren kasviston ja linnuston tulee saada kasvaa luonnonvaraisesti. Puutarhanhoitoa ei Satamasaaressa voi harjoittaa, eikä puita saa kaataa (puuston harvennuksesta vastaa kaupunki). Haluamme pitää saaren yleisilmeen siistinä ja siksi jokainen huolehtii oman mökkinsä ympäristöstä.

 

Helsingin kaupungin ohjeet pätevät myös Satamasaaressa. Saaressa noudatetaan kaupungin ulkoilualueiden yleisiä järjestyssääntöjä, mukaan lukien yörauhaa klo 23–7.


Saari on pieni ja tiiviisti rakennettu. Palveluita ei ole (pois lukien ne, joita yhdistys itse ylläpitää jäsenilleen kuten laiturit, wc:t ja oma saunamme). Saarella ei ole telttailualuetta tai leiriytymismahdollisuutta


Ensiapu, hätänumerot


Meripelastuksen hätänumero on 02 941 000. Tallennathan sinäkin sen kännykkääsi!


Yleinen hätänumero on 112. Parasta on soittaa hätäpuhelu "112 Suomi" -äpin kautta, sillä silloin sijaintitiedot välittyvät automaattisesti hätäpäivystäjälle. 

Huvilamme 'Ilotalon' käyttö

Saaressa on yhdistysten jäsenten käytössä huvila, joka tunnetaan Ilotalon nimellä. Sitä käytetään yhteisiin saarijuhliin ja siellä voi viettää vaikkapa sadepäivää tai lainata pelejä tai kirjoja. Mökkiläiset voivat varata sitä myös omaan käyttöön:

Lue Ilotalon palveluista ja pelisäännöistä tarkemmin. 

Jätehuolto


Jätehuolto koskee normaalia pienimuotoista kotitalousjätettä eli käytännössä ruokien pakkauksia:

 

Muita vinkkejä jätehuoltoon:

Jätteen erilliskuljetus Haavilla


Stara tarjoaa saarelaisille lisäpalveluna erillisjätteen pienten erien poiskuljetuksen Haavi-aluksella. Laskutus kulkee yhdistyksen kautta, joten sen seuraamiseksi tulee noudattaa seuraavia ohjeita. Staran hintoihin sisältyy alv 24 % ja niihin on lisätty 10 % käsittelymaksua.


Toimi seuraavasti:


Vaihe 1:

Vie jäte hyvin pakattuna saaren jätekatoksen viereen ja merkitse pakkaukseen selkeästi sukunimi ja mökin nro. Merkitse erikseen jokainen kohde säänkestävästi!


Vaihe 2:

Hoida maksu saman tien alla olevan hinnaston mukainen veloitus.


Vaihe 3:  

Kirjaa tieto jätteestä Ilotalon kirjasto-/toimistohuoneen Haavi-vihkoon. Merkitse sinne nimi, mökin numero, päivämäärä, jätteen määrä ja laatu ja maksettu summa.HUOM: 


Laiturit

Satamasaaressa on 1 + 4 virallista laituria:

o   Ilotalon edessä oleva

o   Länsilaituri Lettukallion edessä

o   Itälaituri

o   Pikkusaaren laituri

 

Laivaliikenne


Mökkiläiset pääsevät saareen Okeanos-vuorolaivalla kahdesti päivässä sekä Hakaniemen että Vuosaaren suunnalta. Löydät tämän Itäisen saaristoreitin aikataulun Suomen Saaristokuljetuksen sivuilta.

 

Satamasaaressa käy Suomen ainoa kauppalaiva ”Christina” lomakauden ajan – kolmesti viikossa! Kannustamme saarelaisia keskittämään ostoksia Christinaan niin paljon kuin mahdollista: mitä enemmän kauppaa Christina tekee, sitä varmemmin sen toiminta jatkuu! Kauppis on aivan korvaamaton palvelu jo yksistään siitä syystä, että saamme kaasupullot kätevästi saareen asti.

Lemmikkieläimet


Saarella saa pitää lemmikkieläimiä, mutta ne on pidettävä kytkettynä. Uimarannoille lemmikkejä ei saa viedä.


Naapurisopu


Hyvä naapurisopu syntyy toisten huomioimisesta sekä sopivasta joustavuudesta puolin ja toisin. 


Pidetään huolta  oman mökin ympäristön siisteydestä. Muista, että sinun takapihasi voi olla naapurin etupiha. Rompekasat tai massiiviset pressuviritykset eivät kuulu pihapiiriin. 


Annetaan naapurinkin nauttia ilta- ja yöajan rauhasta. Mökit ovat lähes kylki kyljessä ja ääni kantaa yllättävän pitkälle tuulen suunnasta riippuen. 


Aiheuttaako jokin asia  naapurustossa mielipahaa tai häiritsee? Parhaiten asia yleensä ratkeaa, kun otat sen puheeksi suoraan naapurin kanssa. Tee se rakentavasti ja avoimin mielin. Tällöin myös vastapuolelta saa odottaa rakentavaa vastaantuloa. Jos asia ei näin lutviudu, voit toki aina olla yhteydessä hallitukseen

Paloturvallisuus

Palotarkastuksessa on annettu seuraavat huomautukset:

Avotulen teko on kielletty.

Kamiinan tai saunan lämmityksessä sekä grillauksessa on noudatettava erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta.

Eri puolilla saarta on palovesisaaveja, jotka täytetään talkoissa vedellä. Niiden vettä ei käytetä muuhun tarkoituksen kuin tulen sammuttamiseen.

Palvelut

Saari on pieni ja infrastruktuuri on vaatimaton. Sähköttömässä ja juomavedettömässä saaressa ei ole palveluita. Sinne ei voi esimerkiksi tulla telttailemaan. Kesämajayhdistys ylläpitää jäsentensä käyttöön venelaitureita, wc:tä ja saunaa. 

Rakentaminen ja remontointi

Rakentaminen on niin Satamasaaressa kuin Helsingin muillakin kesämaja-alueilla on tarkasti säädeltyä. Tutustu Satamasaaren virallisiin ohjeisiin ja pelisääntöihin

Sauna yhdistyksen jäsenille


Ilosaunasta voi varata omia yksityisvuoroja ja lisäksi on yhteissaunoja lauantaisin. Tutustu tarkempiin saunan käyttöön ja maksuihin. 

Vanhan saunan käyttö jatkuu entisillä toimintaperiaatteilla: joko kertamaksulla tai liittymällä saunaseuran jäseneksi, jolloin saunot kausihinnalla rajattomasti. Hintatiedot löytyvät täältä. Vuoronvarauslista löytyy saunalta.

Suihkuja saaressa ei ole.

Talkoot

Satamasaaren ulkoalueet, Ilotalo ja muut yhteiset rakennukset sekä ulkohuussit pidetään kunnossa ja siisteinä meidän kaikkien yhteisin talkoovoimin

Telttailu

Satamasaari on pieni ja tiiviisti rakennettu, eikä siellä ole telttailualuetta tai leiriytymismahdollisuutta. 

Telttailu on mahdollista yhdistyksen jäsenille vain hallituksen luvalla, mikäli naapureille aiheudu häiriötä. 

Uimapaikat

Rantaviiva on kallioinen ja kivinen, mutta parista kohtaa pääsee kyllä uimaan. Myös yhdistyksen venelaitureissa on uimaportaat.

Ulkohuussit

Saaressa on yhdistyksen jäsenten käytössä puuceet. Niiden huolto ja tyhjennys on kaikkien niitä käyttävien vastuulla:

Vesihuolto 

Saaren vesihuolto on kahden kaivon varassa (saaren korkeimmalla kohdalla kallion päällä sekä eteläisen hiekkarannan kohdalla). Kallion päällä oleva kaivovesi on viimeisten mittausten mukaan juomakelpoista. Pienestä sivumausta johtuen monet kuitenkin tuovat juomaveden mantereelta. Hiekkarannan kaivo käy talousvedeksi.

Yhteystietojen muutokset

On tärkeää, että yhdistyksellä on ajantasaiset yhteystietosi. Ilmoita osoitteenmuutokset hallituksen puheenjohtajalle