Saaren arki - käytännön ohjeita

Yleistä


Satamasaaren tarkoituksena on tarjota kesämajayhdistyksen jäsenille mahdollisuus nauttia leppoisasta kesänvietosta.

Hyvä naapurisopu syntyy toisten huomioimisesta sekä sopivasta joustavuudesta puolin ja toisin. Pidetään huolta siisteydestä ja vaalitaan yhteistä omaisuutta.


Toivomme kaikkien osallistuvan aktiivisesti talkoisiin.


Kesämajat on tarkoitettu vain omistajansa ja samassa taloudessa asuvien perheenjäsenten käyttöön. Mökkiläiset ovat vastuussa myös vieraistansa. Kesämajaa ei voi vuokrata ulkopuoliselle.

Satamasaarta koskevat varsin tiukat säännöt vuokranantajamme eli kaupungin toimesta. Jokainen mökkiläinen on velvoitettu niitä noudattamaan. Kaupunki myös edellyttää, että Satamasaaren hallitus valvoo sääntöjen noudattamista. Tutustu tarkemmin mökkien rakentamista ja remontointia koskeviin ohjeisiin.


Saaren kasviston ja linnuston tulee saada kasvaa luonnonvaraisesti. Puutarhanhoitoa ei Satamasaaressa voi harjoittaa, eikä puita saa kaataa (puuston harvennuksesta vastaa kaupunki). Haluamme pitää saaren yleisilmeen siistinä ja siksi jokainen huolehtii oman mökkinsä ympäristöstä.

Helsingin kaupungin ohjeet pätevät myös Satamasaaressa. Saaressa noudatetaan kaupungin ulkoilualueiden yleisiä järjestyssääntöjä, mukaan lukien yörauhaa klo 23–7.


Saari on pieni ja tiiviisti rakennettu. Palveluita ei ole (pois lukien ne, joita yhdistys itse ylläpitää jäsenilleen kuten laiturit, wc:t ja oma saunamme). Saarella ei ole telttailualuetta tai leiriytymismahdollisuutta.


Ensiapu, hätänumerot


Meripelastuksen hätänumero on 02 941 000. Tallennathan sinäkin sen kännykkääsi!


Yleinen hätänumero on 112.

'Ilotalon' käyttö

Saaressa on yhdistysten jäsenten käytössä huvila, joka tunnetaan Ilotalon nimellä. Sitä käytetään yhteisiin saarijuhliin ja siellä voi viettää vaikkapa sadepäivää tai lainata pelejä tai kirjoja. Mökkiläiset voivat varata sitä myös omaan käyttöön:

 • yksittäisiä makuuhuoneita yläkerrasta

 • ja/ tai alakerran juhlatilaa & keittiötä

Lue Ilotalon palveluista ja pelisäännöistä tarkemmin.

Jätehuolto

Kotitalousjätteen käsittely:

 • Ilotalon edessä olevat roskasäiliöt on tarkoitettu vain normaalille kotitalous-/arkijätteelle. Matot, lelut, mökkirojut tms. jokainen vie itse mantereelle tai tilaa Haavilta erilliskuljetuksen (ohjeet alla).

 • Suljethan roskapussit kunnolla, sillä muutoin irtoroskat lentävät mereen tyhjennystä tehtäessä.

 • Muoville on oma keltainen keräysastia. Muoveja ei tarvitse pussittaa, mutta ne on syytä pakata tiiviisti. Esim. vesikanisterit on ensin poljettava litteiksi, sillä muuten säiliö on hetkessä täysi ja maksamme "ilmasta".

 • Pienille irtoroskille on oma kirkkaansininen jäteastia.

 • Varainkeruu: Pantillisia muovipulloja tai alumiinitölkkejä voi jättää Ilotalon rappusten edessä olevaan jäteastiaan. Näin pystymme kartuttamaan yhdistyksen kassaa.

 • Lasipullot jokainen vie ne itse mantereelle tai pantilliset voi jättää kauppalaivaan.

Kaiken muun jätteen osalta jokainen mökkiläinen vastaa omakustanteisesti pois kuljetuksesta – joko itse tai ostaen palvelun jätealus Haavilta (ks. seuraava kohta).

Muita vinkkejä jätehuoltoon:

 • Jokainen mökkiläinen vastaa siitä, että oma remonttimies hoitaa jätteet pois saaresta.

 • Juhannuskokkoon ei saa tuoda jätepuuta poltettavaksi, ellei siihen erikseen anneta lupaa.

 • Älä polta ongelmajätettä (esim. kyllästettyä puuta). Noudata muutoinkin HSY:n jätehuoltomääräyksiä.

Jätteen erilliskuljetus Haavilla


Stara tarjoaa saarelaisille lisäpalveluna erillisjätteen pienten erien poiskuljetuksen Haavi-aluksella. Laskutus kulkee yhdistyksen kautta, joten sen seuraamiseksi tulee noudattaa seuraavia ohjeita. Staran hintoihin sisältyy alv 24 % ja niihin on lisätty 10 % käsittelymaksua.


Toimi seuraavasti:


Vaihe 1:

Vie jäte hyvin pakattuna saaren jätekatoksen viereen ja merkitse pakkaukseen selkeästi sukunimi ja mökin nro. Merkitse erikseen jokainen kohde säänkestävästi!


Vaihe 2:

Hoida maksu saman tien eli heti hinnaston (katso alla) mukaan.

 • Maksu mieluiten Mobile Pay:llä: koodi 36773 ja viestikenttään ”Jäte, sukunimi, mökin numero ja päivämäärä”.

 • Voit myös maksaa yhdistyksen tilille FI16 1572 3000 3575 41. Viestikenttään ”Jäte, sukunimi, mökin numero ja päivämäärä”. Maksaessasi tilille lähetä kuvakaappaus verkkopankin maksukuitista sähköpostilla osoitteeseen pirkko.holtta[at]outlook.com.


Vaihe 3:

Kirjaa tieto jätteestä Ilotalon kirjasto-/toimistohuoneen Haavi-vihkoon. Merkitse sinne nimi, mökin numero, päivämäärä, jätteen määrä ja laatu ja maksettu summa.


HUOM:

 • Epäselvissä tapauksissa kannattaa soittaa Staran palvelunumeroon 09 310 70 707 arkipäiväisin klo 8.30–15.30. Sieltä saat oikean hinnan jäte-erälle, jota ei löydy hinnastosta. Lisää Staran antamaan hintaan 10 % käsittelymaksua.

 • Isoja jäte-eriä varten täytyy tilata Staralta oma jätelava, jonka Haavi tuo käyttöösi saareen. Jätelava tulee myös halvemmaksi kuin kuljetus erillisjätteenä.


Laiturit

Satamasaaressa on 1 + 4 virallista laituria:

 • Yhteysvenelaituri on vain vuoroveneen, Haavin ja kauppalaivan käytössä.

 • Pienvenelaiturit yhdistyksen jäsenten käytössä:

o Ilotalon edessä oleva

o Länsilaituri Lettukallion edessä

o Itälaituri

o Pikkusaaren laituri

Kaupunki on tarkentanut viime vuonna omaa laituripolitiikkaansa. Sen mukaan kaikki 4 pienvenelaituria ovat kaikenkattavasti yhdistyksen eli mökkiläisten vastuulla - sekä kustannusten että ylläpidon / kunnostustöiden osalta.


Kaikki muut epäviralliset laiturit tulee purkaa, sillä muussa tapauksessa kaupunki alkaa veloittamaan niistä vuokraa.

Laivaliikenne

Mökkiläiset pääsevät saareen Okeanos-vuorolaivalla kahdesti päivässä sekä Hakaniemen että Vuosaaren suunnalta. Löydät tämän Itäisen saaristoreitin aikataulun Suomen Saaristokuljetuksen sivuilta.

Satamasaaressa käy Suomen ainoa kauppalaiva ”Christina” lomakauden ajan – kolmesti viikossa! Kannustamme saarelaisia keskittämään ostoksia Christinaan niin paljon kuin mahdollista: mitä enemmän kauppaa Christina tekee, sitä varmemmin sen toiminta jatkuu! Kauppis on aivan korvaamaton palvelu jo yksistään siitä syystä, että saamme kaasupullot kätevästi saareen asti.

Lemmikkieläimet

Saarella saa pitää lemmikkieläimiä, mutta ne on pidettävä kytkettynä. Uimarannoille lemmikkejä ei saa viedä.


Naapurisopu


Hyvä naapurisopu syntyy toisten huomioimisesta sekä sopivasta joustavuudesta puolin ja toisin.


Pidetään huolta oman mökin ympäristön siisteydestä. Muista, että sinun takapihasi voi olla naapurin etupiha. Rompekasat tai massiiviset pressuviritykset eivät kuulu pihapiiriin.


Annetaan naapurinkin nauttia ilta- ja yöajan rauhasta. Mökit ovat lähes kylki kyljessä ja ääni kantaa yllättävän pitkälle tuulen suunnasta riippuen.


Aiheuttaako jokin asia naapurustossa mielipahaa tai häiritsee? Parhaiten asia yleensä ratkeaa, kun otat sen puheeksi suoraan naapurin kanssa. Tee se rakentavasti ja avoimin mielin. Tällöin myös vastapuolelta saa odottaa rakentavaa vastaantuloa. Jos asia ei näin lutviudu, voit toki aina olla yhteydessä
hallitukseen.


Paloturvallisuus

Palotarkastuksessa on annettu seuraavat huomautukset:

 • Klapeja tai muuta palavaa ei saa säilyttää mökkien alla tai mökin seinässä kiinni.

 • Mökin omistajien tulee teettää hormien nuohous vähintään 3 vuoden välein (saunojen hormit nuohottava 1 vuoden välein).

Avotulen teko on kielletty.

Kamiinan tai saunan lämmityksessä sekä grillauksessa on noudatettava erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta.

Eri puolilla saarta on palovesisaaveja, jotka täytetään talkoissa vedellä. Niiden vettä ei käytetä muuhun tarkoituksen kuin tulen sammuttamiseen.

Palvelut

Saari on pieni ja infrastruktuuri on vaatimaton. Sähköttömässä ja juomavedettömässä saaressa ei ole palveluita. Sinne ei voi esimerkiksi tulla telttailemaan. Kesämajayhdistys ylläpitää jäsentensä käyttöön venelaitureita, wc:tä ja saunaa.

Rakentaminen ja remontointi

Rakentaminen on niin Satamasaaressa kuin Helsingin muillakin kesämaja-alueilla on tarkasti säädeltyä. Tutustu Satamasaaren virallisiin ohjeisiin ja pelisääntöihin.

Sauna yhdistyksen jäsenille


Uusi sauna pyritään saamaan valmiiksi vielä vuoden 2021 saarikauden aikana.

Vanhan saunan käyttö jatkuu entisillä toimintaperiaatteilla: joko kertamaksulla tai liittymällä saunaseuran jäseneksi, jolloin saunot kausihinnalla rajattomasti. Hintatiedot löytyvät täältä. Vuoronvarauslista löytyy saunalta.

Suihkuja saaressa ei ole.

Talkoot

Satamasaaren ulkoalueet, Ilotalo ja muut yhteiset rakennukset sekä ulkohuussit pidetään kunnossa ja siisteinä meidän kaikkien yhteisin talkoovoimin. Lue linkin takaa tarkemmin talkootyön periaatteista ja käytännöistä!

Telttailu

Satamasaari on pieni ja tiiviisti rakennettu, eikä siellä ole telttailualuetta tai leiriytymismahdollisuutta.

Telttailu on mahdollista yhdistyksen jäsenille vain hallituksen luvalla, mikäli naapureille aiheudu häiriötä.

Uimapaikat

Rantaviiva on kallioinen ja kivinen, mutta parista kohtaa pääsee kyllä uimaan. Myös yhdistyksen venelaitureissa on uimaportaat.

Ulkohuussit

Saaressa on yhdistyksen jäsenten käytössä puuceet. Niiden huolto ja tyhjennys on kaikkien niitä käyttävien vastuulla:

 • Perushuoltoa tehdään jatkuvasti ja oma-aloitteisesti (pyttyjen kierto, kuivikesäiliöiden täyttö, paperin lisäys, vesikanisterin täyttö, roskien harjaus). Ohjeet ja varusteet löytyvät vessojen seiniltä.

 • Vessojen tyhjennys (”atomipartio”) tehdään yhdessä joko talkoiden yhteydessä tai tarpeen mukaan muulloin. Kaikkien saaressa olijoiden on toivottavaa ilmestyä paikalle, kun atomipartion ajankohta tiedotetaan.

 • Pyttyihin ei saa laittaa siteitä tai tamponeja! Ne eivät maadu, vaan talkoolaiset joutuvat poimimaan ne myöhemmin kompostista....

Vesihuolto

Saaren vesihuolto on kahden kaivon varassa (saaren korkeimmalla kohdalla kallion päällä sekä eteläisen hiekkarannan kohdalla). Kallion päällä oleva kaivovesi on viimeisten mittausten mukaan juomakelpoista. Pienestä sivumausta johtuen monet kuitenkin tuovat juomaveden mantereelta. Hiekkarannan kaivo käy talousvedeksi.

Yhteystietojen muutokset

On tärkeää, että yhdistyksellä on ajantasaiset yhteystietosi. Ilmoita osoitteenmuutokset hallituksen puheenjohtajalle.